Linköpings längsta födelsedag - Linköping Konsert & Kongress fyller 30 år hela året!

Öppet hus 29 april mellan 10.00-16.00

Vi firar 30 år av upplevelser, möten, känslor ,kultur och festtillfällen. Under dagen blickar vi tillbaka på vad som hänt under vår livstid- men självklart tittar vi även framåt mot en spännande framtid under hela året! Välkommen under dagen och ta del av vårt utbud under firandet!

Vår egen restaurang Konsert & Kongress Bistro är öppen för fikaservering från kl 10.00-16.00 och lunch serveras mellan 11.00-15.00. Menyn denna dag är inspirerad från 80/90-talet.

 

 

Menyn för dagen:

Husets schnitzel serveras med gröna ärtor, rödvinssås samt rostad amadinepotatis

Fjärilskotlett på lax serveras med dillsmör, citron samt örtslungad kulpotatis

Pris: 95 kr

Barnmeny

Köttbullar i gräddsås,lingon samt potatismos

Pris: 65 kr


Under dagen kan du ta del av många olika aktiviteter, se nedan!

Kom till vår monter med olika aktiviteter!

I Marmorfoajén finns vi på plats under Öppet Hus-. Kom till vår monter och ta del av olika aktiviteter. Vi visar upp exemplar på dukade bord vid middagar, lär dig vika olika servettmodeller, gå en konstrunda och beskåda allmänna konsten som finns i huset.

Kl 11.00
Intresserad av dukning? Lär dig vika snygga servettdekorationer. Vår duktiga personal visar upp några olika servettvikningar som används vid middagar.

Kl 11.15
Följ med oss på en vandring i huset och få en titt i utrymmen som döljer sig. Begränsat antal, samling i Marmorfoajén

Kl 14.00
Intresserad av dukning- lär dig vika snygga servettdekorationer. Vår duktiga personal visar upp några olika servettvikningar som används vid middagar.

Kl 15.15
Följ med oss på en vandring i huset och få en titt i utrymmen som döljer sig. Begränsat antal, samling i Marmorfoajén

Plats: Marmorfoajén

Kom och få en inblick bakom tekniken och kunskapen som behövs för en konsert!

Vill du testa på att vara ljud- eller ljustekniker? Kanske hur det känns att hålla i kameran på en plåtning? Eller är du intresserad av att göra 3D-animationer?

Kom och få en inblick bakom tekniken och kunskapen som behövs för en konsert! 

Det kan vara allt från arbetet innan med marknadsföring, inspelning av musik till det som behövs för att besökaren ska få en så bra upplevelse som möjligt med ljud, ljus och övrigt teknik.

MTU-Mediagymnasiet, www.mtu.nu

Tid: 11.00-16.00
Plats: Studion

Intresserad av att dansa!

Denna dag visar Kulturskolans dansgrupp ( 14-19 år) i ledning av Petra Kardell upp några dansstilar. Under 3 tillfällen om ca 5 minuter. Kl 12.00, 13.30 och 15.00

Kulturskolan dans har över 400 elever från förskoleklass till och med gymnasiet. På Kulturskolan dans är alla välkomna och de två danslärarna på skolan heter Helena Lindh och Petra Kardell.

Dansstilar som just nu är mest populära på skolan är Street, Show och Commercial men det dansas även jazz, dancehall och inslag av improvisation. Eleverna får två gånger per år uppträda för en stor publik då de traditionella dansavslutningarna hålls och utöver det uppträder de ofta på torgen i stan och ibland för olika företag.

Det finns tre danstrupper på Kulturskolan som man kan söka till som heter Get Involved, Beatz och Shout och det är gratis att dansa i dessa grupper, såvida man är elev på Kulturskolan och går i sin obligatoriska dansgrupp. Ansökan till dessa tre grupper görs i slutet av vårterminen.

Kulturskolan, www.linkoping.se/kulturskolan

Tid: 12.00-15.30
Plats: Backstage

Prova på att vara DJ!

Hur är det att vara DJ? Prova på att vara DJ för en stund. Elsas hus finns på plats och lär ut tekniken kring mixning med mera.

Elsas Hus är ett ungt kulturhus där alla kreativa uttrycksformer får rum och frodas. Elsas Hus drivs av Studiefrämjandet på uppdrag av Linköpings kommun och vi vänder oss främst till dig mellan 15-25 år. Hos oss finns allt som kan tänkas behövas för dig som brinner för dans, musik, konst, film, poesi och allt där emellan och hos oss har alla en plats. Välkommen till oss med dina drömmar och idéer eller bara för att ta en fika och skönt häng!

Elsas Hus, www.elsashus.se, www.studieframjandet.se/ostergotland, www.filmomusikgymnasiet.se

Tid: 12.15-14.45
Plats: Backstage

Pyssla med butiken Medmera

Kom och dekorera en figur med den härliga leran Foam clay. Vi har också papper, pennor och lim, allt för en mysig och härlig pysselstund tillsammans med familjen!”

Butiken Medmera, www.butikenmedmera.com

Tid: 12.15-13.45
Plats: Galleri K

 

Föredrag - Då, Nu & Framtiden

Göthe Andersson, fd kommunalråd för socialdemokraterna i Linköpings kommun mellan 1972 och 1991, håller  tillsammans med Visit Linköping & Co VD Johan Rustan
ett föredrag om husets historia & framtid.  En tillbakablick vid husets uppförande och fram till det är idag. Hur ser framtiden ut därefter?

Tid: 13.30-14.00
Plats: Musikalen


Fri entré, begränsat antal platser

Uppträdande med Jeremie King!

Linköping Konsert & Kongress avslutar dagen i Backstage med uppträdande av Jeremie King.

Jeremie sökte till X- Factor 2012 som soloartist men sattes ihop till en grupp av jurymedlemmarna och en svensk pop-dance grupp bildades, J.E.M. Bandet deltog i Melodifestivalen 2014 med låten Love Trigger” i festivalens andra deltävling i Linköping. Därifrån gick bidraget vidare till Andra chansen där de kom på sjätte plats. Efter ett år splittrades gruppen och Jeremie siktar att åka till USA för att där slå sig vidare inom musiken.

Tid: 15.30-16.30
Plats: Backstage


Fri entré, begränsat antal platser


"En skam för Sverige 2" "En skam för Sverige 2"

29/4
29/04
480 kr

EXTRAFÖRESTÄLLNING
2013 hade Magnus Betnér och Soran Ismail premiär med "En skam för Sverige". Den gemensamma turnén såldes ut över hela landet, hyllades i media och utsågs till "Årets föreställning" på Svenska standup-galan. Nu är de tillbaka med den fristående uppföljaren "En skam för Sverige 2”.

Franz Jäger Franz Jäger

29/4
29/04
250 kr

Franz Jäger Goes Linköping!

Den populära nattklubben Franz Jäger från Norrköping intar nu Linköping för första gången.

Tema: Största hitsen från de senaste 30 åren.

 

Vi firar 30 år!

Vi firar 30 år av upplevelser, möten, känslor, kultur och festtillfällen. Häng med oss under året för fler upplevelser i Linköpings kära 30-åring.

För 30 år sedan stod ett nytt hus klart på Konstistoriegatan 7 i Linköping, då under namnet Folkets hus. Under årens gång har det skett mycket minnesvärda händelser i fastighetens lokaler som idag är känt som Linköping Konsert & Kongress. Detta ska vi naturligtvis fira! Vi har årets längsta 30årsfirande och blickar tillbaka på vad som hänt under vår livstid- men självklart tittar vi även framåt mot en spännande framtid under hela året!

Utöver födelsedagskalas ser vi fram emot en spännande evenemangsvår på Linköping Konsert & Kongress. Vi drar igång rejält i februari med spännande artister som José González with the String Theory som bjuder på en gränsöverskridande konsert med folktoner och orkestrala nyanser. Takida & Stiftelsen är på plats den 11 februari och spelar inför en sedan länge slutsåld Crusellhall. Den 24 februari gästas vi av både P3:s flaggskepp Mammas Nya Kille och spännande Little Jinder som är högaktuell efter sin medverkan i Så Mycket Bättre och Musikhjälpen. Mars bjuder på hip-hop med Hov1 och enligt tradition succékvällen Irländsk Afton. April kommer med bl a Sabina Ddumba som nyligen släppt sitt efterlängtade album och även ett kärt återbesök av rockiga Johnossi.

Vi bjuds på magi och trolleri, humor och skratt och även besök från flera av stjärnorna från Så mycket bättre. Allt detta och mycket mer! Gå direkt in på konsertkongress.se och ta del av det fullständiga programmet. Våren på Linköping Konsert & Kongress vill du inte missa.

Konsertsalen - Låter bäst i landet

Linköping
Nu finns det klara papper på den omdiskuterade akustiken i Linköpings konsertsal. Resultat: Linköping ligger bland de tre främsta konserthusen i hela Europa.

- Jag är otroligt glad. Vi har alltid sagt att akustiken är mycket bra och nu visar undersökningen samma sak, säger Folkets hus-chefen Kaj Lewis och får medhåll av kulturansvarige Gösta Enar.

I höstas beställde Lewis en undersökning från laboratoriet för akustik vid Danmarks tekniska högskola, en enhet som tidigare gjort liknande undersökningar i en rad olika konsertsalar både i Danmark och ute i Europa.
Resultatet är mycket bra på de tre viktigaste mätområdena: efterklangstid, klarhet och dynamik. Akustiken är helt i klass med konserthusen i Wien och Amsterdam, som brukar räknas till Europas bästa, samtidigt som den klart överträffar välrenommerande Göterborgs konsertsal. 

- Vi säger inte att varje individ måste uppfatta Linköping som bäst. Men statistiskt och vetenskapligt har vi ett av de tre bästa konserthusen i Europa när det gäller akustiken, säger Kaj Lewis

Kritiken mot konsertsalen har i stort sett gått ut på att stråkarna blivit för svaga och dränkts i ljudat av andra instrument. Omdömet har inte bara kommit i brev och insändare utan också direkt från föreningen Musik i Linköping, MIL.

- Men egentligen beror det inte på akustiken i sig, utan snarare på att stråkarna är för få i många orkestrar idag, säger akustikern Niels Jordan och föreslår reflektorer i plexiglas för att lyfta stråkarna.

- Det behöver alltså inte kosta så mycket. Vi ska titta på det här med reflektorerna, lovar Kaj Lewis.

Att det låter bra skulle alltså vara fastlagt. Men var ska man sitta för att det ska låta allra bäst?
Nja, det beror på.
- Vill man ha största möjliga klarhet i musik ska man sitta långt fram, på parkett. Men är dynamiken viktigare är det bättre att sitta längre bak, svarar Niels Jordan.

Bildtext: Visst låter det bra. Gösta Enar, Niels Jordan och Kaj Lewis kan konstatera att akustiken i konsertsalen hör till de absolut bästa i Europa.

15 december, 1990.