En nostalgisk julstund med LINNEA

Den 19 december gästar en av Sveriges mest uppskattade artister Linköping Konsert & Kongress. Halmstadtjejen Linnea Henriksson bjuder oss på klassiska jullåtar och två helt nyskrivna spår.

Din jul-EP ”TILL_____FRÅN_____” som kommer den 1 november är beskriven som melankolisk, vacker och avskalad, kan du berätta hur den kom till och vad du vill förmedla? 

– Jag gjorde en julshow på Grand Hôtel i Stockholm förra året och i och med det fick jag sätta igång tankarna på allvar på vad jul är för mig. Det är inte bara ”the most wonderful time of the year”, utan högtider med starka traditioner gör oss också väldigt påminda om vad som hänt sen sist. Vad som förändrats, var som kommit till och också vilka som inte är med en längre. 

– Jag blir väldigt nostalgisk kring jul. Tacksam och eftertänksam. Hoppas EP:n når fram till även de som inte har den bästa relationen till jul. Att den kan få hålla sällskap. 

Hur har din karriär förändrats i och med din medverkar i Så mycket bättre? 

– Så mycket bättre var väldigt roligt att göra för att det tillät mig att gå lite utanför det jag gör annars och också att jag fick en plats där jag rätt naturligt kunde presentera fler sidor av mig själv. Min jazzbakgrund, kärlek till berättelser och att få förmedla dem. Det har, tillsammans med allt annat jag fått möjlighet att göra, öppnat upp fler platser för mig att spela på. Det känns såklart superroligt! 

Du blev mamma till en liten kille i april i år, hur går det att kombinera jobb med familj? 

– Toppen! Pappan och jag spelar ihop så båda har ju faktiskt fått vara med bebis heltid enda sen han föddes, vilket är väldigt få förunnat. Älskar livet just nu, det känns bara väldigt lyxigt allting. 

Linnea Henriksson har tre soloalbum som genererat Grammis-nomineringar (Årets pop och Årets artist, 2018) och pris på P3 Guld-galan (Årets artist 2013 & Årets Pop 2019). 

Hon har varit programledare för bland annat Musikhjälpen (2014 och 2015) och för sitt arbete med Spotifys första egenproducerade svenska podcast ”Equalizer”. 2018 var hon aktuell i TV4’s populära ”Så mycket bättre” och satte upp en egen julshow på Grand Hotêl i Stockholm. Föreställningen gick för utsålda hus i Vinterträdgården. 

Tre soloalbum, en julshow, ett antal programledarjobb och ett ännu större antal utmärkelser. Du har många strängar på din lyra, vad gillar du mest? 

– Jag äskar att sjunga och måste på något sätt få sjunga för att helt fungera. Sen är det jätteroligt att det lett till flera andra saker och jag kommer fortsätta testa på grejer för att utmana mig själv och utvecklas. Det är det fina med att vara låtskrivare, allt blir inspiration. 

Efter julturnén vad händer då? 

– Ja, då ska jag in i Mello som jag leder med Lina Hedlund och David Sundin. Hur himla kul som helst! 

Vi har en kortfråga i Nöjesbilagan, jag är nyfiken – vad är din dolda talang? 

– Jag har ett extremt bra ögonmått. Det kanske inte låter så fräckt, tänker du nu, men sen står du där med en soffa som inte kommer igenom dörren. Att packa bil är som att spela TV-spel. Älskar’t! 

Varmt välkommen till Konsert & Kongress i Linköping den 19 december, Linnea!

Text: Östgöta Correspondenten

Köp din biljett här