Mästare i konsten att ge sig hän

Multikonstnären Tuomo Haapala kommer att medverka på årets Folkbildarforum. Sedan debuten på Vattenfestivalen 1992 har han producerat över 30 gränslösa föreställningar
där fantasi och kreativitet får stadsrummet att lysa.

Tuomo Haapala är kompositör, musiker och regissör. Inspirationen till sin första stadsföreställning på Vattenfestivalen fick han när han gick över Strömbron och slog på metallräcket. En klang uppstod – musik! Han började fantisera.

Alldeles intill bron låg Kungliga Operan. Tänk om man öppnade ett fönster där och en operasolist började sjunga! Om det fanns en orkester på en flotte i vattnet? Idéerna bara växte och blev fler. En ångbåtsorgel? Grodmanniskör? En vaktparad med mässingsinstrument? Visst! Jätteföreställningen i Stockholm lockade 30 000 åhörare på Vattenfestivalen.

Sedan dess har Tuomo Haapal gjort föreställningar i Sverige, Norge och Finland. Ibland har det varit 1 000 medverkande, ibland 200. Varje föreställning föregås av ett brett förarbete och workshops där den aktuella stadens intressegrupper, föreningar och kulturövare involveras på olika sätt. I höst blir det Linköpings tur. Räkna med en härlig kulturexplosion där konstarter av alla slag får stort spelrum.

Temat för Folkbildarforum 2017 är Mod och motstånd och Tuomo Haapalas föreställning kommer att kretsa kring det.

– Temat ligger väldigt nära mitt hjärta. Alla mina föreställningar bygger på att få deltagarna att inse vilka krafter de har, både individuellt och kollektivt, säger han. Den 28 november gästar han årets Folkbildarforum på Linköping Konsert & Kongress med en föreställning om mod och motstånd.