Carmina Burana

Linköpings symfoniorkester
Dirigent: Joachim Gustafsson
Samarbete: Sensus, körer
Program: C. ORFF  Carmina Burana

Carl Orff skrev Carmina Burana 1936, och verket blev så älskat att det mycket snabbt spreds i vida kretsar. Men det var först efter andra världskriget som musiken blev fast etablerad och sedan dessa har Carmina Burana utgjort ett älskat och ofta spelat alternativ till alla sakrala och allvarliga vokalverk. Även om Orff komponerat åtskilliga andra verk, så är det fortfarande just detta genombrottsverk som kommit att bli hans största framgång.
Den långa latinska underrubriken ”Cantiones profanae canotibus et choris cantandae comitantibus instrumentis atque imaginibus magicis” betyder ungefär att det är fråga om världsliga sånger för soli och kör till ackompanjemang av instrument och magiska tablåer. Musiken brukar emellertid numera inte framföras sceniskt så ofta.

Namnet Carmina Burana betyder ’Sånger från Benediktbeuren’, ett kloster i Bayern, som på latin heter Benedictoburanum. Här hittades bland munkarnas fromma skrifter även texter som är allt annat än fromma. Orff utgick från en 1847 utgiven bok där några av dessa humoristiska, groteska och erotiska dikter från medeltiden återutgivits.

Orff kom själv från Bayern, närmare bestämt från München, vars Musikhögskola han skrevs in vid 18 år gammal, sedan han redan komponerat sin första opera och några storskaliga körverk. Hans första mogna verk är alltså Carmina Burana, och i denna kantat har han valt att tonsätta 24 av munkarnas drygt 200 dikter. Texterna delade han upp i olika motiviska grupper, så att till exempel våren, värdshuset och kärleken får sina egna avdelningar – och han satte musiken för solosångare, full kör, halvkör, gosskör och stor orkester vars sammansättning också är ovanlig. Urpremiären i Frankfurt den 8 juni 1937 blev en makalös framgång, och det första framförandet utanför Tyskland ägde rum mitt under brinnande krig på La Scala i Milano 1942.

Orffs musik liknar ingen annan tonsättares. Hans originella tonkonst faller helt utanför alla skolor och ismer. Det är en rytmisk och klangrik musik där slagverket är viktigt. Trots sina sjuttio år har Carmina Burana verkligen inte upphört att fascinera. Det är nämligen svårt att hitta något annat stycke som bjuder på lika mycket spontan spelglädje. Den är engagerande och kärleksfull i sin originalitet.  Till den starka upplevelsen bidrar i hög grad också det faktum att texterna är drygt sjuhundra år gamla.

250 kr
05/05
Linköping Konsert & Kongress

Krydda din kväll med en härlig matupplevelse

Servitris från Linköping Konsert & Kongress hälsar matgäster välkomna

Boka din mat här

Börja din kväll vår restaurang och låt dig och ditt sällskap bli omhändertagna av oss.
Kom hit i god tid, slipp stressen och njut i lugn och ro av våra närodlade och klimatsmarta matupplevelser och goda drycker. Lägg därtill en perfekt föreställning och du har en helkväll!

Förrätt - Vår egen klassiska Toast Skagen toppad med laxrom

Varmrätt - Välj mellan
Halstrad röding serveras med vårens primörer och ramslökssås
eller Örtbakat kalvinnanlår serveras med rostade betor och portvinssky

295 kr

Är du på språng och föredrar något enklare så finns alltid vår Konsertmeny att beställa i baren. Konsertmenyn kräver ingen bordsbokning.
Bistro & Bar öppnar 2 timmar innan föreställningen.

Klicka här för att boka bord via epostKlicka här för att boka bord via telefon

Praktisk information

Biljettkassan öppen: 16:00-18:00
Insläpp: 17:30
Showstart: 18:00
Längd: ca 90 minuter
Paus: Ja
Lokal: Crusellhallen. Se sittplatskartan för Crusellhallen här.
Om Linköping Konsert & Kongress: Tillgänglighet

OBS!
Garderob:
 Ytterkläder får ej tas med in på konserten.
Rök- och pyrotekniska effekter: kan förekomma under denna föreställning
Tid/Konsertlängd: De tider som anges är endast cirkatider. Exakt sluttid kan inte garanteras.
Med reservation för ändringar.

Vi vill uppmärksamma dig på att under evenemanget kan fotografering av evenemangsbilder komma att ske, i syfte att informera om Visit Linköping & Co:s verksamhet. Bilderna används i Visit Linköping & Co:s kanaler: webbplatser (www.visitlinkoping.se och www.konsertkongress.se) och sociala medier. Om du som person figurerar på bilder och vill invända mot detta ber vi dig att kontakta dataskydd@visitlinkoping.se

Kommunikationer & Boende

Hitta hit

Linköping Konsert & Kongress ligger centralt i Linköping, en kort promenad från Resecentrum. Hit tar du dig enkelt och miljövänligt med buss eller pendeltåg, se www.ostgotatrafiken.se för tidtabeller. Från många delar av staden är det dessutom promenadavstånd till oss. Om du har bil finns ett fåtal parkeringsplatser utanför huvudentrén och större parkeringar vid Katedralskolan och P-hus Baggen.

Boende i Linköping

Det finns gott om hotellboenden i centrala Linköping, på nära avstånd till arenan.
Här kan du hitta förslag på boende>>