Svansjön

Den populära klassiska baletten berättar historien om Odette, en prinsessa som blir en svan av en ond trollkarls förbannelse. Samtidigt, under en jakt får prins Siegfried syn på denna fantastiska svan. Han tar sikte för att skjuta, men svanen förvandlas till en vacker kvinna som heter Odette. Hon berättar för prinsen att hon är en prinsessa som har kommit i förbannelse av en ond trollkarl. Under dagen måste hon vara en svan och simma i en tårsjö. Åter på natten får hon bli människa igen. Förtrollningen kan bara brytas om en prins lovar henne evig trohet. Hon berättar för prins Siegfried att om han vägrar henne måste hon förbli en svan för alltid. Prins Siegfried blir kär i Odette, men den elaka trollkarlen förtrollar honom och får honom av misstag att föreslå en annan kvinna. Prinsessan Odette hotar att ta sitt liv och kastar sig i sjön. Den förtvivlade prinsen hoppar i efter henne och paret blir sedan älskare i efterlivet.

Föreställningen bjuder på enastående solister och dansare, underbar scenografi och kostymer i kombination med en magnifik ljusdesign.

Musiken är förinspelad av Hungary Festival Orchestra.

Koreografen för originalproduktionen var Julius Reisinger. Baletten hade premiär av The Bolshoi Ballet 1877 på Bolshoi Theatre i Moskva. Även om Svansjön presenteras i många olika versioner, baserar de flesta balettkompanierna sina scener både koreografiskt och musikaliskt på 1895-väckelsen av Marius Petipa och Lev Ivanov, som första gången arrangerades för den kungliga baletten 1895 på Mariinsky-teatern i St. Petersburg.

St. Petersburg Festival Ballet
St. Petersburg är vaggan till den berömda ryska baletten som skapades av Marius Petipa under 1900-talet. St. Petersburg Festival Ballet skapades 2009 för att representera de bästa traditionerna, andan och elegansen i St. Petersburg-baletten.

Många av artisterna i denna ensemble rekryteras från The Vaganova School i St. Petersburg, som förkroppsligar alla element i klassisk balett. Festivalbalettens dräkter och landskap efterliknar det förflutna arvet och den kungliga prakten, medan de oförglömliga föreställningarna kombinerar strikt klassisk elegans med tjugoförsta århundradets modernitet. St. Petersburg Festival Ballet återspeglar andan och elegansen i den historiska staden som den härstammar från. Detta kombinerat med en verkligt kunglig prakt av scener och dräkter av världsberömda scen- och kostymdesigner Vyacheslav Okunev (Bolshoi-teatern, Mariinsky-teatern, La Scala)

Under de senaste tio åren har St. Petersburg Festival Ballet med stor framgång turnerat runt om på Europas största scener.

Enastående solister och dansare, underbar scenografi och kostymer i kombination med en magnifik ljusdesign och underbar Tchaikovsky-musik, det är vad St. Petersburg Festival-baletten erbjuder balettälskare över hela världen.

Aleksandr Abaturov – Konstnärlig ledare & huvuddansare
Prisvinnare av The International Ballet Contests.

Elizaveta Bogutskaya – Huvuddansare
Prisvinnare av The International Ballet Contests.

Nikita Moskalets – Huvuddansare
Prisvinnare av The International Ballet Contests.

Ekaterina Krasyuk – Huvuddansare
Prisvinnare av The International Ballet Contests.

Musik av Pyotr Tchaikovsky
Koreografi av M. Petipa und L. Ivanov
Libretto av W. Begitchev and W. Geltzer
Scenografi och kostym av Vyacheslav Okunev
Ljusdesign av Rainer Kornhuber
Ensemble
Odette/ Odylle - E. Bogutskaya /E.Krasyuk
Prins Siegfried - A. Abaturov / N. Moskalets
Rotbart - I. Kazakov
The Court Jester – A. Bogutskiy / S. Dubrovin
Pas de trois - F. Mahkamov, E. Sabantseva, A. Prokhorova

Arrangör: Julius Production AB

 

695 kr
16/11
Linköping Konsert & Kongress

Njut av något gott

Vill du ha något gott före föreställningen eller i pausen? Den här kvällen håller vi Marmorbaren öppen med försäljning av kaffe/te, läsk, bullar, kakor och godis, smörgåsar samt vin och öl.

Vi är ett kontantfritt hus, så endast kortbetalning gäller.

Praktisk information

Arrangör: Julius Production AB
Biljettkassan öppen: 17:00-19:00
Insläpp: 18:30
Längd: Föreställningens längd: 2 akter (60 min och 50 min), paus ca 20 min
Paus: Ja
Åldersgräns: Nej
Lokal: Crusellhallen. Se sittplatskartan för Crusellhallen här.
Om Linköping Konsert & Kongress: Tillgänglighet

OBS!
Garderob:
 Ytterkläder får ej tas med in på konserten.
Rök- och pyrotekniska effekter: kan förekomma under denna föreställning
Tid/Konsertlängd: De tider som anges är endast cirkatider. Exakt sluttid kan inte garanteras.
Med reservation för ändringar.

Vi vill uppmärksamma dig på att under evenemanget kan fotografering av evenemangsbilder komma att ske, i syfte att informera om Visit Linköping & Co:s verksamhet. Bilderna används i Visit Linköping & Co:s kanaler: webbplatser (www.visitlinkoping.se och www.konsertkongress.se) och sociala medier. Om du som person figurerar på bilder och vill invända mot detta ber vi dig att kontakta dataskydd@visitlinkoping.se

Kommunikationer & Boende

Hitta hit

Linköping Konsert & Kongress ligger centralt i Linköping, en kort promenad från Resecentrum. Hit tar du dig enkelt och miljövänligt med buss eller pendeltåg, se www.ostgotatrafiken.se för tidtabeller. Från många delar av staden är det dessutom promenadavstånd till oss. Om du har bil finns ett fåtal parkeringsplatser utanför huvudentrén och större parkeringar vid Katedralskolan och P-hus Baggen.

Boende i Linköping

Det finns gott om hotellboenden i centrala Linköping, på nära avstånd till arenan.
Här kan du hitta förslag på boende>>