Hållbarhet

En grönare mötesplats
Linköping Konsert & kongress - en av Sveriges tre svanenmärkta dagkonferensanläggningar.

För oss är det en självklarhet att tillhandahålla mötesplatser som ser till både människors och miljöns bästa.

Visit Linköping & Co arbetar aktivt för att minska miljöpåverkan och vara ett hållbart alternativ. I februari 2015 stod det klart att vår anläggning Linköping Konsert & Kongress är en av Sveriges tre Svanenmärkta dagkonferensanläggningar, den enda i regionen.

Redan 2009 blev vår Bistro svanenmärkt och under 2014 genomfördes Visit Linköping & Co:s första miljömärkta event. Vi erbjuder ekologiska och närproducerade råvaror, hanterar vårt avfall på ett miljövänligt sätt och väljer miljömärkta leverantörer.

Hela Linköping Konsert & Kongress är också Green Key-certiferad, en internationell miljömärkning för hållbara konferens- och hotellanläggningar. Svanenmärkningen för Linköping Konsert & Kongress som dagkonferensanläggning är ytterligare ett kvitto på att miljöarbetet håller hög klass. Läs mer om Green Key här och här.

Det är ändå bara början, vi kommer att fortsätta arbeta aktivt med hållbarhet och inspirera andra konferensanläggningar att göra detsamma. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete nedan.

Green Key

Linköping Konsert & Kongress
- regionens första Green Keycertifierade anläggning.


År 2013 mottog Linköping Konsert & Kongress den internationella miljöcertifieringen ”Green Key”. En viktig del som visar bolagets ambitioner för att människor ska kunna ...

Svanen

Linköping Konsert & Kongress
- en av Sveriges tre Svanenmärkta dagkonferensanläggningar


Linköping Konsert & Kongress har sedan ett stort antal år tillbaka aktivt arbetat med miljön i fokus för att skapa en välkomnande mötesplats som ser till både ...

Vår miljömärkta Bistro med närodlad meny

Med stor glädje erbjuder Linköping Konsert & Kongress sina gäster mat & dryck i Linköpings första Svanenmärkta restaurang.

Konsert & Kongres Bistro fick redan 2009 den fina utmärkelsen Svanen, Nordens officiella miljömärkning. Svanenmärket är en strategisk hörnsten i vårt miljöarbete och har, till exempel, inspirerat oss att öka andelen av ekologiska råvaror i den mat vi serverar, nya rutiner för vårt avfall och det har minskat antalet leveranser av råvaror från våra leverantörer.

Närodlat
Linköping Konsert & Kongress satsar på regionalproducerad mat som ett led i arbetet för miljö och gynnande av lokal produktion.
Sedan oktober 2007 är restaurangen i Linköping Konsert & Kongress medlem i Regional matkultur, vilket innebär att vi alltid erbjuder mat med regional anknytning. I restaurangen på Linköping Konsert & Kongress tillagas och serveras rätter innehållande råvaror från östgötatrakten. Menyernas innehåll, både till dagens lunch och konferens-/festmiddagar, komponeras utifrån tillgången på lokala råvaror.

I restaurangen på Linköping Konsert & Kongress kan du bl a njuta av östgötska specialiteter som Amadine-potatis från Fornåsa, bröd från Slåttergubbens Surdegsbageri i Borensberg och cider från Brunneby Musteri. På detta sätt gynnar Linköping Konsert & Kongress livsmedelsproducenterna i regionen samtidigt som man säkerställer att de råvaror man använt sig av inte har fraktats långa sträckor och därigenom bidragit till ökade utsläpp av föroreningar.

En kopp kaffe
Linköping Konsert & Kongress serverar endast kaffe som är Rainforestcertifierat. Certifieringen innebär att man kan garantera att kaffet är producerat under socialt acceptabla och miljövänliga förhållanden. Detta är ett sätt för oss att bidra till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för kaffeodlare och deras anställda i u-länderna.

Gör ditt möte mer hållbart

Ett koldioxidneutralt Linköping år 2025. Linköpings kommuns målsättning för att nå ett mer hållbart samhälle för dagens och framtidens Linköpingsbor är ambitiöst men vi tror helt klart att vi gemensamt kan uppnå det. Det handlar bara om att alla är medvetna och drar sitt strå till stacken. Vi vill därför tipsa om hur du kan göra ditt möte i Linköping mer hållbart genom väldigt enkla medel:

Före mötet:

 • Kommunicera digitalt med mötesdeltagarna inför möte

 • Informera deltagarna redan i inbjudan att det är ett miljöanpassat möte och hur ni tillsammans kan göra skillnad

 • Meddela oss rätt antal deltagare i god tid inför mötet så slängs inte mat

 • Efterfråga gärna närproducerad, säsongsanpassad och/eller vegetarisk meny vid bokning av förtäring

 • Boka eller rekommendera det mest klimatsmarta transportmedlet för deltagarna och uppmuntra de som behöver ta bil/taxi att samåka

 • Använd svanenmärkt papper om något måste skrivas ut inför möte

 • Använd miljömärkta transporter och tryckerier för eventuellt material som behöver fraktas

 • Låt eventuell give away bli en klimatsmart sådan
   

Under mötet:

 • Använd digital registrering

 • Använd gärna samma glas och kaffekopp under dagen

 • Istället för att skriva på blädderblock kan ni hålla all presentation och information digitalt

 • Dela dokumentation från mötet digitalt

Bara vanligt vatten...

Varje år dricker vi svenskar ca 280 miljoner liter vatten på flaska. För tio år sedan drack vi bara hälften så mycket av det buteljerade vattnet. Efter att vi började dricka mer vatten på flaska så ökade koldioxidutsläppen. Sedan början av 90-talet har det ökat med runt 34 000 ton koldioxid, ungefär samma utsläpp som från nästan 13 000 bilar på ett år.

På Linköping Konsert & Kongress serverar vi inte vatten på flaska. Istället hittar du vattenstationer utanför våra konferensrum. På så sätt minskar vi våra transportutsläpp och dess föroreningar.