Bildningsförbundet Östergötland - Dagskonferens i virtual reality (VR)

Bildningsförbundet Östergötland samlar årligen hela länets studieförbund och folkhögskolor med ca 400 deltagare under en heldagskonferens kallad Folkbildarforum. Med anledning av rådande pandemi flyttades fjolårets upplaga fram till 2021. Då omständigheterna var oförändrade även kommande år beslutade Bildningsförbundet att genomföra konferensen digitalt. Historiskt har konferensen skett på Linköping Konsert & Kongress, främst i lokalerna Crusellhallen och Marmorfoajén, och önskemålet kvarstod.

I samverkan med teknikföretaget Around the Corner kunde Linköping Konsert & Kongress möta Bildningsförbundets önskemål att fortsatt konferera på anläggningen. Men nu i ett helt nytt format; virtual reality (VR).

Under en period på endast tre veckor byggdes den virtuella miljön upp, föreläsare informerades att de skulle genomföra sina dragningar som avatarer med hjälp av VR-glasögon och deltagare skulle sitta framför sina datorer i 2D där de kunde mingla runt i miljön som ”vanligt”.

Resultatet blev en helt ny upplevelse för alla parter där de genomförde en heldag i 3D med avatarer på scen, i montrar och med mingel i Marmorfoajén. Totalt genomfördes tio föreläsningar, flera kulturprogram samt en kvällsföreställning med ett performativt samtal.

Det krävdes flera förberedelser från alla medverkande parter; ladda ner applikationen, formge sin personliga avatar, samt lära sig den digitala plattformen. Några deltagare uttryckte att formatet tog kraft från föreläsarnas innehåll. Men majoriteten upplevde att de fick mersmak på att konferera i VR. Fördelarna talar för att konferensen blev lyckad då flera deltagare uppskattade att självständigt kunna mingla med andra, prata med utställare i montrar, gå undan och prata med ett fåtal enskilt, helt utifrån sitt eget behov.

ikon_citat Att vara pionjär på något är alltid mycket läskigt. Men att vilja bidra till utveckling och ge människor nya upplevelser kräver mod och det är något som folkbildningen har massor av. Alla deltagare, föreläsare och vi arrangörer var helt fantastiskt modiga och nu har vi kanske banat väg för att ta det digitala mötet till helt nya nivåer!

Peter Frejhagen
Kanslichef
Bildningsförbundet Östergötland

Folkbildarforum 2

Här minglar konferensdeltagarna i Marmorfoajéns
virtuella tvilling innan det är dags att ta plats.

Folkbildarforum 3

Den virtuella Crusellhallen är utformad så att
den är så identisk med verkligheten som möjligt.

Bildningsförbundet Östergötland

Arrangerades: april 2021Hur kan vi hjälpa dig?

Kontakta mig och berätta om ditt nästa möte!

kontaktperson-lotta-hoffsten

Lotta Hoffsten
Telefon: 013-190 00 15
E-mail: charlotta.hoffsten@konsertkongress.se

Se fler kundcase

 

Publicerades: 18 juni 2021