Anders Liljeström, hovmästare på Linköping Konsert & Kongress

Konserthuset står redo för Linköpings skolelever

Det har gått drygt ett år sedan den första konserten på Linköping Konsert & Kongress flyttades fram. Den 12 mars 2020 skulle Miss Li ha spelat inför 1500 personer stående publik i Garden. Framfarten av covid-19 fick konserthuset att eka tomt på gäster och hela verksamheten stängdes tillfälligt ner för allmänheten. Nu finns det gäster i huset igen - nämligen skolelever.

Diskussionerna om att nyttja Linköping Konsert & Kongress lokaler för ett annat ändamål än evenemang och möten startade redan i september förra året. Katedralskolan hade då uttryckt att de var trångbodda i sin matsal och hade svårt att hålla avstånd mellan elever. Kort därefter anlände skoleleverna för att äta lunch i de rymliga lokalerna i konserthuset fram tills det att regeringen beslutade om distansundervisning i början av december.

Nya gäster tar plats

Under december väcktes tankar om att hjälpa ännu fler skolor efter årsskiftet. Diskussionen om trångboddheten för Linköpings gymnasieelever togs upp på kommunnivå och på den vägen var det. Linköping Konsert & Kongress står nu till förfogande för elevers lunchservering, men även som undervisningslokaler för Berzeliusskolans gymnasium så fort distansundervisningen upphör. Tills dess att fysisk undervisning tillåts, är konserthuset värd för två skolors lunchservering: Berzeliusskolan och Elsa Brändström.

ikon_citat Vi är vana att servera mat till stora sällskap här hos oss. Men nu gäller det att inte blanda våra gäster med varandra överhuvudtaget. Så för att skilja eleverna åt så har vi byggt upp separata entréer per skola från Vasavägen. Ena skolan äter luncher i lokalen Garden, medan den andra äter i lokalen Backstage. Så totalt just nu serverar vi dagligen luncher åt ca 400 elever, säger restaurangchef Maria Severinsson.

Maria berättar också att personal finns på plats under hela lunchserveringen för att se till att de restriktioner som finns följs. Eleverna behöver bland annat hålla avstånd, inte trängas vid buffén och får inte sitta fler än fyra per bord. Hon avslutar med att säga att hon är glad över att deras lokaler kan användas till samhällsnytta tills att de kan arrangera konserter, möten och kongresser igen.

Det första bemötandet

En av de första eleverna möter när de äntrar konserthuset är hovmästaren Anders Liljeström. Han hälsar elever välkomna, säkerställer att rätt elev kommer till rätt lokal och håller koll så att inte allmänheten kommer in bland de nya gästerna.

ikon_citat Det känns bra att vi har möjlighet att ge skolungdomar en tryggare miljö med minskad trängsel genom att ha skolbespisningen på plats här. Vi har ju stora lokaler som annars står tomma just nu. Hjälper vi till att bryta så mycket som en smittkedja är det en stor seger i denna pandemi, säger Anders.

Även Anders påpekar att de är vana med att ta emot stora sällskap och att de har rätt förutsättningar att kunna göra det på ett tryggt sätt. Han betonar också vikten av att hela tiden hålla sig à jour och följa den dagliga utvecklingen av smittspridningen i länet för att kunna uppfylla alla riktlinjer korrekt. Tillsammans med sina kollegor arbetar de hela tiden med hur de kan förfina detaljerna i helheten för att skapa en så bra upplevelse som möjligt för eleverna.

Matlagning till skolelever

Jerry Gren är en av de fyra kockar som tillagar skolmaten i konserthuset. Tillsammans med teamet i köket serverar de dagligen tre rätter till eleverna att välja mellan.

ikon_citat Maten vi serverar till skolungdomarna är likt vad vi vanligtvis serverar under dagens lunch. Vi försöker hålla oss till traditionella husmansrätter som vi vet att ungdomar gillar. Den största skillnaden sedan innan är att vi nu serverar buffé. Under vår vanliga lunch sker portionsservering så det är lite lättare att räkna volymen mat vi ska beställa in. Vid en buffé får våra gäster själva välja hur mycket de äter vilket gör det lite svårare att beräkna, säger Jerry.

Både Jerry och Anders är imponerade över hur duktiga alla elever är som sköter sin handsanering och håller avståndet. Dessutom tycker hela teamet i köket att det är roligt att få positiv feedback från eleverna som ofta ger komplimanger för maten de serverar.

Helena Sjöberg Hassel och Jerry Gren på Visit Linköping & Co

Bildtext: Helena Sjöberg Hassel i servisen och kocken Jerry Gren är några av de som bemannar skolbespisningen.

Under våren fortsätter Linköping Konsert & Kongress att vara tillgängliga för skolverksamhet och skolbespisning. Dock går det inte att frångå saknaden av att ha den normala kundkretsen närvarande i huset. Maria avslutar med att säga att hon ser fram emot den dagen då de återigen kan planera spännande middagar, stora banketter och roliga evenemang som ger glädje åt Linköpingsborna.

Bildtext: På toppbilden ser vi hovmästare Anders Liljeström i entrén från Vasavägen. Här står han redo varje skoldag för att hälsa elever välkomna. Självklart då iförd munskydd och handskar.


Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få tillgång till tips som får din nästa konferens eller evenemang att nå nya nivåer.

Publicerad: 12 mars 2021