Tjej som sitter på en digital kick-off i sitt kök i Linköping.

Så skapar du en lyckad digital kick-off

Vi äntrar 2021 med annorlunda förutsättningar än de vi är vana vid. Hur får man då sina medarbetare att tagga till efter julledigheten? Hur skapar man samhörighet och laganda när vi inte längre träffas? Vad händer nu när den traditionella kick-offen som är ett naturligt inslag för att förbereda inför kommande år uteblir? Det ska Claes Lauritsen, försäljningsansvarig berätta! Det går nämligen att skapa en värdefull digital kick-off som blandar nytta med nöje. Men då krävs det där lilla extra!

Det finns en skillnad mellan att anordna ett digitalt möte och ett digitalt event. Digitala möten har dominerat hela 2020 och vi har lärt oss att bli experter på mötesplattformar som Zoom, Skype och Teams. Du kopplar upp, diskuterar och kopplar ner. Vill du däremot skapa ett digitalt event behöver du också införa värden som ökar arbetsglädjen och bidrar till ”vi-känslan”.

Blanda nytta med nöje

Vikten av ditt innehåll och hur du presenterar det är avgörande för att lyckas med din digitala kick-off. Det är värt att lägga tid och pengar på noggrann planering, teknik och inramning så att dagen blir lyckad, säger Claes. Han betonar också vikten av att blanda nytta med nöje om man väljer att kalla sitt möte för en kick-off. Blanda den traditionella bolagsinformationen med teambuildingövningar, lekar eller annat engagerande innehåll. Glöm inte att kravlösa inslag kan bidra till att öka arbetsglädjen även om det sker digitalt.

Claes passar på att tipsa om några aktiviteter som engagerar dina medarbetare och ger dagen dynamik. Ge dina kompisar verktygen för att gå från passiv åhörare till aktiv deltagare på ett kick. Det är inte alltid så lätt att sitta stationerad framför en dator hela dagen. Skratt och glädje kan man därför komma långt med!

1. Alla har vi nog någon gång undrat hur det ser ut hemma hos en kollega. Speglar kollegans personlighet även hens hem? Skapa därför en aktivitet baserat på SVT:s succéprogram ”Vem bor här”. Be några utvalda kollegor att skicka in filmer eller bilder på sitt hem. Mötesledaren visar sedan upp dem och kollegor får därefter gissa vem det är som bor där.

2. Ha en avdelningsdance-off! Redan innan kick-offen kan chefer och ledare engagera sina medarbetare genom att skapa en film med ett specifikt tema som klipps ihop och visas under dagen. Bjud in en oberoende jury som får utse vinnare och ha ett roligt pris.

Den digitala efterfesten

En bra kick-off avrundas ofta med festligheter på kvällen. Här vankas god mat, trevliga konversationer och bra musik. Men hur ställer man om stämningen i det nu digitala mötesrummet? Claes tipsar om några knep som får ditt möte att förvändas till en trevlig fest på ett kick!

1.  all in för att runda av kick-offen på bästa sätt. Skicka ut ett party-kit till dina medarbetare som ni öppnar samtidigt. Packa partyhattar, ballonger eller andra roliga detaljer för att öka känslan av samhörighet. Även om ni fysiskt inte är på samma fest så kan det i alla fall kännas som det med hjälp av samma partypiff.

2. Förbered med hemleverans av samma middag. Det finns flera cateringfirmor och restauranger som är vana med stora middagar och banketter. Dra nytta av dem och be dem att sätta ihop en after work-meny lämpad för en digital hemmafest.

3. Avsluta kvällen med en konsert. Knyt ihop säcken med att boka ett band som uppträder i mötesrummet. Kanske har ni förvandlat ert kontor till en konsertsal? Vem kunde någonsin tro att en artist skulle spela i fikarummet? Förhoppningsvis avslutas kvällen med dans och massa nyfunnen energi och arbetsglädje.

Claes avslutar med att säga att vi på Linköping Konsert & Kongress är vana upplevelsekreatörer. Vi har många fler idéer som går att applicera på digitala upplevelser och delar gärna med oss. Vill du ha hjälp att skapa en engagerande digital dag för dina kollegor? Tveka inte på att kontakta oss!Är det något mer du undrar över?

Tveka inte på att kontakta mig!

Claes Lauritsen, försäljningsansvarig Visit Linköping & Co

Claes Lauritsen
Telefon: 013-190 00 14
E-mail: claes.lauritsen@visitlinkoping.se

Läs fler artiklar

 


Produktionschef Johan Blick på Visit Linköping & Co ger dig konkreta tips inför din första livestream.

Blicks 10 tips inför din första livestream

Att ställa om och hålla i en digital konferens istället för en fysisk kan vara nervöst. Framförallt om du gör det för första gången. Lugna dina nerver med tips från vår produktionschef Johan Blick.

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få tillgång till tips som får din nästa konferens eller evenemang att nå nya nivåer.

Publicerad: 17 december 2020