Familjekonsert

Linköpings symfoniorkester
Dirigent: Johan Larsson
Berättare: Alexandra Eklöf
Samarbete: Folkungaskolans körer

175 kr
14/10
Linköping Konsert & Kongress

Läs mer om evenemanget

Linköpings symfoniorkester
Dirigent: Joachim Gustafsson
Berättare: Alexandra Eklöf
Samarbete: Folkungaskolans körer

S. PROKOFIEV  Peter och vargen,
K ANDERBY Majas alfabetsånger

För dagens barn har Majas underfundiga alfabetsånger hjälpt till att lära dem läsa på ett lustfyllt och konstruktivt sätt. Sångerna är fyllda av associationer och ingredienser från barnens egen värld. Det förvånar alltså inte att de anammats av daghem och förskolor över hala landet, och att de även dyker upp på skolkonserter. De är fyllda av charm och glädje.

Det har skrivits många musikaliska sagor, alltså lästa berättelser med stämningsskapande klingande musikvinjetter. Men ingen har till närmelsevis blivit lika älskad och uppnått samma berömmelse som Peter och Vargen. Den har roat och kanske oroat barn och vuxna i snart 80 år, och det över hela världen. Den sovjetiske tonsättaren Sergej Prokofjev skrev gärna för barn; pianostycken, kantaten Den fula ankungen och orkestersviter om utflykter i naturen och lägereldar, och med Peter och Vargen fick han in en fullträff. Och det kanske inte alla vet, är att han själv skrev såväl musik som text.
Med stor ömsinthet och pedagogisk klarhet presenterar han orkesterns instrument och beskriver deras karaktärer på ett begripligt sätt genom att ge dem roller av olika djur, och annat som dyker upp i den spännande sagan, som har en lagom enkel handling. Peter, hans farfar, katten, ankan, räven, jägarna – alla får de sina tydliga karaktärer, och de bildar tillsammans en rent symfonisk helhet.

Raden av berömdheter som berättat denna saga på skiva kan göras mycket lång, bara nämna att tonsättarens änka Lina och att sönerna Oleg och Gabriel svarat för egna inspelningar, liksom den inte helt obekante Michail Gorbatojov. Vidare kan nämnas David Attenborough, Sharon Stone, Dame Edna Everage, Peter Ustinov, Sting, Alec Guinness, Dudley Moore, David Bowie, Mia Farrow, Boris Karloff och från vårt eget språkområde Sven-Bertil Taube, Ernst Hugo Järegård, Thomas von Brömsen, Lasses Pöysti och Mark Levengood. Givetvis har ett så berömt musikstycke också fått utstå grymma parodier, rockversioner, animerade filmatiseringar och även blivit balett under titeln Petra och vargen.

Kvällens meny

Gör din kväll till en helkväll!
Välkommen till Konsert & Kongress Bistro för att njuta av en god bit mat och dryck från vår utsökta meny.

Aktuell meny ser du här senast 3 veckor innan evenemanget.

Boka ditt bord på tel: 013 - 190 00 30.
Bistro & Bar öppnar 2 timmar innan föreställningen.

Praktisk information

Biljettkassan öppen: 13:00-15:00
Insläpp: 14:30
Showstart: 15:00
Längd: ca 90 minuter
Paus: Ja
Lokal: Crusellhallen. Se sittplatskartan för Crusellhallen här.


OBS!
Garderob:
 Ytterkläder får ej tas med in på konserten.
Rök- och pyrotekniska effekter: kan förekomma under denna föreställning
Tid/Konsertlängd: De tider som anges är endast cirkatider. Exakt sluttid kan inte garanteras.
Med reservation för ändringar.
Vi vill uppmärksamma dig på att under evenemanget kan fotografering av evenemangsbilder komma att ske, i syfte att informera om Visit Linköping & Co:s verksamhet. Bilderna används i Visit Linköping & Co:s kanaler: webbplatser (www.visitlinkoping.se och www.konsertkongress.se) och sociala medier. Om du som person figurerar på bilder och vill invända mot detta ber vi dig att kontakta dataskydd@visitlinkoping.se

 

Om Linköping Konsert & Kongress


Konsistoriegatan 7
582 22 Linköping
info@konsertkongress.se