Orgel- och celloafton

Linköpings symfoniorkester
Dirigent: Joachim Gustafsson
Solist: Per Hansen, Cello


 

200 kr
25/11
Sankt Larskyrkan

Läs mer om evenemanget

Linköpings symfoniorkester
Dirigent: Joachim Gustafsson
Solist: Per Hansen, Cello

C. SAINT-SAENS  Symfoni nr. 3
A. DVORAK Cellokonsert


Camille Saint-Saëns (1835-1921)
Symfoni nr 3 c-moll op 78
Adagio-Allegro moderato-Poco adagio
Scherzo: Allegro moderato-Presto-Maestoso-Allegro

Att Camille Saint-Saëns komponerade fem symfonier är nog obekant för de flesta, för det är bara den med ordningsnumret tre som spelas regelbundet. Numret till trots är detta dessutom den sista symfonin han komponerade, och den uruppfördes i London 1886 med tonsättaren som dirigent.
Detta verk har kommit att kallas Orgelsymfonin därför att en orgel ingår i instrumentariet och spelar en betydande roll – men orgeln kommer inte in i sammanhanget förrän efter mer än tio minuter.
Musiken är synnerligen klangfull, och rymmer samma lidelsefulla tonspråk som några av Liszts symfoniska dikter. Det var också meningen att symfonin skulle dediceras till Liszt, men tre månader efter uruppförandet avled Liszt, varför symfonin tillägnades mästarens minne.

Antonín Dvořák (1841-1904)
Cellokonsert h-moll op 104
Allegro
Adagio ma non troppo
Finale: Allegro moderato

På förslag från grundaren av musik¬konservatoriet i New York, mrs Jeanette Thurber, blev Antonín Dvořák institutionens direktör 1892, och förblev så fram till 1895. Det var produktiva år, vilka Dvořák också använde till att komponera mycket musik. Det första verk han skrev var den symfoni som getts tillnamnet ”Från den nya världen”, hans nionde. Därefter kom en rad verk som räknas till hans bästa och som genomsyras av hans hemlängtan. Hemlängtan var också skälet till att han inte stannade längre i den amerikanska musikmetropolen. Det verk som avslutar perioden är cellokonserten, och dess finalcoda fick inte sin slutgiltiga utformning förrän efter tonsättarens hemkomst till Prag.
Inspiration till cellokonserten (vilken i själva verket är hans andra cellokonsert, men den första i A-dur (1865) var ett ungdomsverk som han aldrig orkestrerade) fick Dvořák efter att ha hört en cellokonsert av den berömde operettkomponisten Victor Herbert, vilken faktiskt arbetade som cellist i Philharmonia Orchestra. Givetvis fyllde Dvořák sin egen konsert med en överväldigande romantik. Det är inte bara det fullblodiga utnyttjandet av soloinstrumentet som bidragit till detta, utan även den färgrika orkesterpaletten, där blåsarna spelar så stor roll.
Hemkommen till Böhmen igen nåddes han av budet att en kär svägerska avlidit. Han erinrade sig att det var en av hennes älsklingssånger han citerat i den andra av hans samling Fyra sånger op 82 ”Lämna mig ensam”. Av detta skäl bestämde han sig för att nu skriva om konsertens avslutande coda, för att knyta den närmare minnet av den döda. Reminiscenser av sången finns nu i codan.

Praktisk information

Insläpp: 16:30
Showstart: 17:00
Längd: ca 90 minuter
Paus: Ja
Lokal: Sankt Larskyrkan

OBS!
Tid/Konsertlängd: De tider som anges är endast cirkatider. Exakt sluttid kan inte garanteras.
Med reservation för ändringar.
Vi vill uppmärksamma dig på att under evenemanget kan fotografering av evenemangsbilder komma att ske, i syfte att informera om Visit Linköping & Co:s verksamhet. Bilderna används i Visit Linköping & Co:s kanaler: webbplatser (www.visitlinkoping.se och www.konsertkongress.se) och sociala medier. Om du som person figurerar på bilder och vill invända mot detta ber vi dig att kontakta dataskydd@visitlinkoping.se


 


Sankt Larskyrkan
Storgatan 30