Jerry Gren, kock på Visit Linköping & Co

Jerry kryddar maten med kärlek

Mat smakar bäst när den lagas utav kärlek. I alla fall om Jerry får bestämma! Jerry arbetar som kock på Visit Linköping & Co och har lagat mat till tusentals konferensgästers banketter, julbord och kick-offer ända sedan 2009. Idag har han utöver matlagningen hand om beställning av varor, inventering och kontakten med säljare så att teamet i köket har rätt redskap och kan fokusera på det som de är bäst på – att laga mat! Det gör därmed Jerry till en av våra nyckelspelare för maten som serveras på Linköping Konsert & Kongress.

Kärleken till maten föddes redan vid barnsben. Jerry växte upp i en matglad familj och har under hela sitt liv lagat mat med sin mamma och bakat med sin mormor. Då han är född och uppvuxen i Linköping har han en bra kännedom om det lokala utbudet och lagar mer än gärna mat med närodlade råvaror – både på jobbet och privat.

Planera din meny
När man som mötesarrangör ska planera sin meny rekommenderar Jerry alltid säsongsbetonat och närodlat i första hand. Dels för att man då vet att råvaran håller god kvalitet, men också för att det är ett klimatsmart val. Jerry berättar att vi på Visit Linköping & Co har en tydlig hållbarhetsstrategi varav ett av målen är att sträva efter en klimat- & resurssmart verksamhet. Därför väljer vi leverantörer med omsorg och försöker att ha så liten miljö- och klimatpåverkan som möjligt. Dessutom är Linköping Konsert & Kongress en av Sveriges tre Svanenmärkta dagkonferensanläggningar och vi satsar medvetet på ekologiska val ifråga om bland annat vin och öl. 

Vid planering av exempelvis en framtida bankett för 800 personer blir volymen mat väldigt stor. Här kan man påverka och göra skillnad genom att välja den hållbara vägen. Önskar mötesarrangören en kötträtt till det stora sällskapet behövs dryga 150 kg kött. Varför då inte planera rätten på viltkött? Kött från vår egen bakgård i princip, skrattar Jerry. I Östergötland finns det nämligen gott om viltdjur.

Framtidens mattrender
En stor del av Jerrys jobb är att hänga med i vilka trender som finns inom mat och dryck. Under 2021 förutspås nötter och fröer att äntra våra tallrikar i en allt större utsträckning och denna trend tros hålla sig i ända fram till 2030. Nötterna är kort och gott sagt här för att stanna! Under flera år har dessutom trenden med lokalproducerade råvaror stått sig stark och även den förutspås bli ännu starkare. Jerry betonar även vikten av att handla lokalt och stötta den lokala handeln nu under rådande pandemi för att hjälpa näringslivet på fötter igen.

Tips inför julbordet!
Jerry passar på att skicka med en liten julklapp till din smakpalett! Servera de traditionella rätterna med en liten twist. Gör köttbullar på viltkött eller servera kallskuren hjort och lägg till några vegetariska rätter som stuvad grön- eller svartkål. Det är riktigt gott!

ikon_citat Det finns så otroligt bra regional matkultur i Östergötland. Allt ifrån tomater från Askeby till MOEK (mellansvenska odlare) och Östgötamat. REKO Linköping är ju dessutom toppen för privatpersoner. En tjänst som underlättar handeln mellan producent och konsument direkt på Facebook.

Jerry Gren
KockVill du komma i kontakt med köket?

Tveka in på att kontakta oss!

Jerry Gren, kock på Visit Linköping & Co

Jerry Gren
E-mail: bistro@konsertkongress.se

Lär känna fler av oss

 


Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Få tillgång till tips som får din nästa konferens eller evenemang att nå nya nivåer.

Publicerad: 15 december 2020